Op zo’n beetje de warmste dag van het jaar, middenin een hittegolf, vertrokken twee groepen vanaf de ingang Pannenland. Eén van de aandachtspunten was ‘hoe de natuur reageert op een lange periode van droogte’. Wegkruipen onder boomstronken doen diverse geleedpotigen en amfibiën. Vervroegd het blad laten vallen om verdamping tegen te gaan of omkrullen doen mossen, planten en bomen. En vele planten sterven eerder af: in augustus is het groei- en bloeiseizoen voor vele planten reeds over. Winterannuellen hebben heel verstandig hun cyclus aangepast: de zomer zijn ze slechts als zaadkorrel aanwezig en ontkiemen pas in de herfst.

Op de akkertjes van het Pannenland bekeek de groep van Huib de diverse duinplanten: teunisbloem, ooievaarsbek, ossentong. Maar ook slangenkruid. rolklaver en walstro stonden nog in bloei. Buiten de ‘exclosure’ waar de damherten nog kunnen grazen zagen we kleine plantjes geel walstro, gewone rolklaver en grote tijm. De groep van Kees & Clarence zagen een rode eekhoorn bij de bosrand nabij Huis Vogelenzang. Bij de zeedennen lagen dennenkegels op de grond met vraatsporen van dit leuke zoogdier.


Het warme weer zorgt ervoor dat je geuren goed kan waarnemen – de gebarsten grove den ruikt heerlijk naar dennenhout en hars. Hars dat bijvoorbeeld door de kleine harsbij (nog niet in de waterleidingduinen waargenomen) gebruikt wordt om hun nest van te maken.

Bij de futenplas vlogen diverse juffers en echte libellen. Het larvehuidje op een stengel is het bewijs van voortplanting. Na de beklimming van de Groene berg voor het uitzicht liep de route richting het Eiland van Rolvers. De groep van Kees liep naar de Goverskol voor het uitzicht.

Op de terugweg naar de ingang zag de groep Huib nog een relatief grote spinnendoder, waarschijnlijk de gewone zandspinnendoder. Door het warme weer waren diverse insecten al vroeg actief. De opmerkelijkste waarneming van Groep Kees was de rups van de Walstropijlstaart (zie ook verslag van juni). De rups van vandaag was okergeel, een stadium waarin het moment van verpopping nadert. Nu maar hopen op een voorspoedige verpopping en overwintering van deze zeldzame soort.
Na ruim tweeenhalf uur waren beide groepen weer terug bij de ingang: het begon al aardig warm te worden in het duin!