December 2021

De wandelaars die meeliepen op zondagochtend 12 december werden nat. Om niet te zeggen ‘zeiknat’.
Het komt niet vaak voor dat we aan het einde van de wandeling helemaal doorweekt waren. Het was meer een herfstwandeling dan een winterwandeling, maar de warme chocolademelk na afloop smaakte er niet minder om. Enkele deelnemers waren uit Wageningen en Almere speciaal voor de duinwandeling naar Zandvoort gekomen.

In de regen door de zuidduinen bij Zandvoort. foto: André Dijkstra

De groepen van Kees en Huib gingen door het zeedorpenlandschap in de zuidduinen van Zandvoort naar de zeereep. Een barre tocht van zes kilometer. De groep van Clarence ging op zoek naar oude nesten van eekhoorns, die gevonden werden bij de ‘Jan Hurkendellen’. Via het Renbaanveld ging die route terug.

De wandelaars hebben zich op de top van de ‘Lange Jan’, een duintop in de zuidduinen, laten geselen door de wind en regen. Die ervaring kweekte bewondering voor de duinaveruit en de helm, die het zand van deze duintop nog enigszins vasthouden.
In bloei stond nog het bezemkruiskruid en één pieterig bloemetje aan een voor de rest uitgebloeide stengel van het slangenkruid. Verder aan uitgebloeide planten: de hemelsleutel en wilde peen. Vele indrukwekkende toortsen, soorten die we binnen het raster van de AWD niet meer zien.
Wat ook indruk maakte waren de volkstuintjes in de Zuidduinen. Een van de wandelaars kwam uit Zandvoort en gaat nu proberen of zij ook zo’n landje kan pachten.
Aan het einde van het Brederodepad, op een karakteristieke plek onder een meidoorn stonden wel 15 peperbussen. Langs het klinkerpad op de terugweg zagen we grote groepen Gesteelde stuifballen, en in de mosvlaktes mooie oranje zwammetjes, het Groot oranje mosschijfje.
De beheersmaatregelen op het aantal damherten heeft de dieren nog niet schuw gemaakt. Eéntje liet zich op twee meter afstand benaderen: leuk voor de fotografen.

Eén van de vijftien Peperbus onder een meidoorn bij het Brederodepad. foto: Hans Cornet

Peperbus

Mijn paddenstoel heet peperbus,
Dat kun je zo wel zien,
Maar echte peper strooit ze niet,
Of dacht je dat misschien?

Mijn paddenstoel strooit sporen uit,
Die vallen op het mos,
Of in de duinen tussen ’t gras,
Ook wel in ’t dennenbos.

Kijk ieder jaar maar heel goed rond, 
Dan zie je ze wel staan,
Ze is heel mooi, mijn peperbus,
Daar kun je van op aan.

Nellie Donker (uit ‘De Paddenstoelen Elfjes’ – 1944)