December 2022

Er lag geen sneeuw, het was niet heel erg koud – circa 2 graden – en wat mist betreft viel het ook allemaal reuze mee. Aan het eind van de wandeling zagen we zelfs stukjes blauwe lucht. Fraai weer voor een wandeling voor Vroege Vogels.

Het gele blad van de Spaanse aak. foto: Wilma van den Heuvel

Op deze eerste winterwandeling met als startpunt De Zilk waren 36 mensen afgekomen met vele nieuwe gezichten en dat is altijd leuk. In drie groepen werd er gewandeld. De groep van gids Clarence ging naar het zuiden, Kees en Huib trokken met hun gevolg naar het noorden. Huib koos voor een rondje rondom het Oosterkanaal, tot aan het pompstation. Om vervolgens via de westkant over het Vogelenveld en het bos van Schrama terug te keren. Thema was hoe herken je de diverse bomen of struiken in de winter. Eik, Meidoorn, Es, Berk, Kardinaalsmuts, Groven den en Zwarte den, Vlier, Gewone esdoorn, Zwarte els en Spaanse aak werden in het zonnetje gezet. Bij Schrama zat op de Hondsroos zat een Bedeguaargal.

Een kleurrijk palet in het duin. foto: Hans Cornet

Bij de oversteek van het kanaal bij het pompstation zwom in de verte een mannetje Grote zaagbek. De groep van Kees zag op een andere plek in het Oosterkanaal een Brilduiker. Verder was het behoorlijk stil in het duin: een enkele keer het gekras van een Kraai of Gaai en de lachende roep van een Groene specht. Kool- en pimpelmezen en merels vlogen in het rond. Een overvliegende Knobbelzwaan en een Buizerd in de verte. Dat was het wel zo’n beetje. Kramsvogels hebben we dit keer niet gezien, mogelijke reden is dat er geen enkele oranjebes meer aan de duindoorn zat.

Judasoren op Vlier. foto: Hans Cornet

Paddestoelen waren er wel. Net als vorige maand viel het fel gekleurde Groot oranje mosschijfje op tussen het Haarmos. Een Vlier zat onder de Judasoren. Bij Schrama op een omgevallen abeel nog een grote Gewone oesterzwam en de ‘hersenachtige’ Paarse knoop. Op een urine-/uitwerpselenplek in het mos vormde een klein paddestoeltje (het Roze mestschijfje?) een kleurrijk geheel in het duin.
Na bijna 2,5 uur wandelen – afgelegde afstand circa 6 km – kwamen we tevreden terug bij de ingang.

Fijne feestdagen!
NB: volgende maand, 8 januari 2023, is het vertrekpunt ingang Oranjekom/Oase.