Juni 2020

Kees geeft uitleg aan de zes deelnemers van de Vroege Vogels Wandeling

De eerste ‘wandeling voor vroege vogels’ na de corona blokkade, maar nog wel volgens de richtlijnen. Dus met een maximum aantal deelnemers van zes per gids, en met vooraf aanmelden. Tijdens de excursie werd 1,5 meter afstand gehouden, tenzij men uit 1 gezin kwam. Er waren twee gidsen beschikbaar: Kees en Clarence.

De twee gidsen stonden bij de ontvangst ver uit elkaar. Kees ging met zijn groep naar het westen. Clarence nam de route naar het noorden, richting de Oase.
Hier werden wij welkom geheten door een geweldig concert van Groene kikkers. De groep van Clarence maakte er een ‘vogel-geluiden-wandeling’. Het begon met de Tuinfluiter en er tussen door de Zwartkop. Deze zijn moeilijk uit elkaar te houden. Een goede oefening voor de deelnemers. Heel veel Winterkoninkjes met jongen en ook veel uitgevlogen mezen. Ook de Grote bonte specht liet zich vaak horen. Tevens de Boomklever en de Roodborst en vooral de Vink. Het leek wel een vogelgeluiden cursus.

Op het Vinkenveld was de Boomleeuwerik en Boompieper te horen. Onderweg door het bosgebied bij ‘de tienden stort’ stonden veel bloeiende planten van het Vingerhoedskruid, een kalkmijdende plant. Op het kalkrijke deel veel uitgebloeide Veldhondstong en beginnend bloeiende Jacobskruiskruid.

Toen langs het Nieuw Kanaal, hier hoorden wij de Kleine karekiet. De terugweg liep via de Pannelanderweg, langs de plek waar de boerderij van Hulsbosch heeft gestaan. Op het eind nog een Boomkruiper kunnen horen en zien.

Al met al toch een leuke wandeling, die ruim twee uur duurde; aldus gids Clarence.