Oktober 2020

Dertig mensen stonden op 11 oktober klaar voor een herfstwandeling: over burlende herten, paddenstoelen en trekvogels. Kees en Clarence gingen voor een rondje Starrebroek, Huib nam met zijn groep de langere route naar de Van Limburg Stirumvallei (VLS), met een tussenstop op de Haasvelder Kijkberg. Wat een schitterend uitzicht heb je van die duintop!

VLS-vallei

De opkomende zon scheen prachtig op de rode meidoornbessen. Hoog boven ons vlogen steeds nieuwe groepen trekvogels: spreeuwen en lijsterachtigen (koperwieken, kramsvogels, merels en zanglijsters). Vlak bij ingang de Zilk zat een zanglijsters van de meidoornbessen te snoepen, verderop in het duin vloog een groepje kramsvogels op. Een uitgelezen dag om de vogeltrek te bekijken!

Natuurlijk waren er ook paddenstoelen. Grote parasolzwammen waren heel opvallend. Kees ging naar Starrenbroek om bijzondere graslandpaddenstoeltjes te bekijken. En we werden niet teleurgesteld: satijnzwammen met bruine hoedjes, sneeuwwitte sneeuwzwammetjes en vuurrode vuurzwammetjes, een oranje kabouterwasplaat en een mooie groep spitse knotszwammen, het was de moeite waard. De groep van Huib ging voor de zandtulpjes, duinfranjehoed en zandkaalkopje in het kale zand van de VLS-vallei.

duinfranjehoed

Dat het de bronsttijd van de damherten was kon niemand ontgaan: knorrende bokken met grote geweien, jongere mannetjes die met elkaar aan het stoeien waren, de geweien tegen elkaar, en een bok die een hinde achterna zat, we hebben het allemaal gezien.

zandtulpje

Clarence en Kees waren terug om half elf, Huib was een half uurtje later. Ruim op tijd voor de regenbui die om kwart over elf losbarstte.