Oktober 2022

Vandaag een prachtige herfstwandeling met lichte ochtendnevels en bedauwde spinnenwebben in het gras. We hebben het gebruikelijke rondje gemaakt over de Doktersdrift, Stokmansberg, via de boogbrug en de keukenbunkers naar de Tonnenblink,Rozenberg, Appelenberg en Ezelenberg. We hebben in de ochtendzon genoten van de uitzichten. Van de vogeltrek was weinig te merken, afgezien van wat roepjes, onder andere van de graspieper.

tekst
Volop grote parazwolzwammen! Foto: Hans Cornet

Op verschillende plaatsen hoorden we de damherten burlen, en we zijn ook groepjes damherten tegengekomen, maar geen bronstgevechten van gewei tegen gewei. Wel hoorden we in de ochtendstilte het hakken van een grote bonte specht op een oude den, op zoek naar insecten in het hout. De specht liet zich goed zien en ging onverstoorbaar door met hakken en eten.

Bij de herfst horen natuurlijk paddenstoelen en die waren er ook volop. Op de Doktersdrift dieprode russula’s en op verschillende plekken heksenkringen van de grote parasolzwam. In zulke aantallen als vandaag hebben we ze in geen jaren gezien. Dat hebben we misschieten danken aan de overvloed aan eikels. Het is dit jaar een mastjaar, en overal zagen we damherten die zich aan de eikels tegoed deden. Kennelijk laten de herten de parasolzwammen dan met rust.

Verder vonden we diverse boleten, bovisten en op zandige plekken in het open duin de Gesteelde stuifbal. De deelnemers uit Utrecht die op internet mooie plaatjes van de vos in de AWD hadden gezien, moesten zich tevreden stellen met pootafdrukken van de vos. Maar ook zij vonden het de moeite waard geweest toen we om kwart over 10 bij ingang Zandvoortselaan terug waren. Ze komen zeker nog een keer terug.

tekst
Herfstexcursie in de oktober Foto: Hans Cornet