September 2021

Op een bijna windstille ochtend werd er in drie kleine groepen gewandeld door het duin. Het voelde vandaag als nazomer, maar de herfst kondigt zich al aan. Vruchten en zaden, bladverkleuring en zelfs de bronst kwam ter sprake. Hieronder het verslag van Kees. De groepen van Clarence en Huib hadden een vergelijkbare route gelopen, maar gingen ook naar het Renbaanveld.

foto: Hans Cornet

Foto: Hans Cornet


Vanaf de Stokmansberg, Tonneblink en Rozenberg zagen we de lichte nevels in de verte.

Er zaten rode bessen aan de meidoorn en de zuurbes, zwarte bessen aan de vlier en de wegedoorn, en de duindoornbessen kleurden prachtig oranje. Een kleine pad kruiste haastig ons pad, op weg naar een schuilplaats. Meestal lopen of kruipen padden, maar deze sprong als een kikker. Op een dode boom bij de Garagebosjes groeide een fraai zwavelzwam, ook al zo’n symbool van de herfst. En natuurlijk zagen we damherten. Even dachten we dat de bronst al begonnen was, omdat we geweien op elkaar hoorden klappen. Dat was een vergissing. Toen we op het geluid af gingen, zagen we een hert met zijn gewei tegen een boom schuren. Kennelijk was die de laatste restjes van het bastgewei aan het afvegen. Of had hij nog jeuk aan zijn nieuwe gewei? Het was niet de enige, we hoorden het geluid van gewei tegen boom en takken op meerdere plaatsen.

foto: Hans Cornet

Foto: Hans Cornet

Voor deze wandeling hadden een vader en moeder hun dochtertje meegenomen. Kinderen kijken onbevangen en zien dus vaak onverwachte dingen. ‘Wat doet die dennenappel aan het eind van die tak?’, vroeg het meisje opeens. Ze wees op een dennenkegel die in een vork van een afgebroken tak gepropt zat. Onder de tak lag een hoopje gerafelde dennenkegels. Dit was duidelijk een spechtensmidse, het werk van de grote bonte specht, die de zaden uit de vastgeprikte dennenkegel hakt. De specht zat luid roepend in de bomen om ons heen. En zo waren er meer verhalen, over de geringde Amerikaanse vogelkersen langs de Doktersdrift, de wilde ligusters achter het hek op de Rozenberg, de grote groep doornappels in de berm en de vossenkeutel op de brug over het Noordoosterkanaal.

foto: Kees Langeveld

Foto: Kees Langeveld

Genoeg verhalen om ruim twee uur te vullen; om kwart over 9 waren we weer terug bij de ingang. Wilt u deze verhalen ook een keer horen? Reserveer dan direct voor de volgende excursie: 10 oktober 08.00 uur Ingang Panneland.

foto: Hans Cornet

Foto: Hans Cornet