September 2022

foto: Sylvia Schouwerwou

Herfstochtend in de AWD. (foto: Sylvia Schouwerwou)

Ruim vijftien deelnemers stonden op zondagochtend 11 september bij ingang De Zilk klaar voor de eerste herfstwandeling. Windstil, bij een graad of vijftien. Huib ging met een groep ‘ouwe getrouwen’ een lange wandeling maken rondom het zweefvliegveld: een beetje ‘gluren bij de buren’, daar een deel van de wandeling door het gebied van het Zuidhollands Landschap liep. Tycho (12 jaar) was de enige nieuwe deelnemer in zijn groep. Kees ging met zijn groep op zoek naar ‘wasplaatjes’ rond het Heitje.

foto: Hans Cornet

Zomereik in het midden van het varendoolhof. (foto: Hans Cornet)

Er was aandacht voor paddenstoelen en gallen (o.a. gewone krulzoom, zwavelzwam, wasplaten en hertezwam) maar ook voor de vruchten en zaden (eikenboom, meidoorn, kardinaalsmuts, vlierbessen en lijsterbessen). De mist en de opkomende zon zorgde voor een fraaie ochtend. Na verloop van tijd gingen de jassen uit: het werd warm.

foto: Hans Cornet

Wielweb in de ochtendzon. (foto: Hans Cornet)

Bij de gegraven duinrel over Het Langeveld gingen we op zoek naar de Tijgerspin. Diverse spinnen gebruiken de stevige stengels van het pitrus voor de webbouw: tientallen hangmatspinnen en enkele wielwebspinnen. De mist zorgde voor een schitterend beeld.
(verslag groep Kees volgt)

foto: Sylvia Schouwerwou

Tijgerspin op het Langeveld. (foto: Sylvia Schouwerwou)


Damherten waren er volop, met name op het zweefvliegveld. We zagen alleen mannetjes met vaak imposante geweien. Enkele gingen al met een tegestrever ‘op de vuist’ en dat leverde een hoop wapengekletter.
Op de Kop van het Grote vlak genoten we van het uitzicht. Richting het noorden en zuiden konden we ver kijken, landinwaarts was het nog nevelig. Libellen begonnen al te jagen op insecten. Later bij het Oosterkanaal was er een aan het ‘dippen’: ei afzet in het water. Een pantserjuffer zat zich in het zonnetje op een eik op te warmen.

foto: Sylvia Schouwerwou

Houtpantserjuffer (foto: Sylvia Schouwerwou).

Langs het Oosterkanaal zagen enkele planten die we al tijden niet meer hadden gezien: zeepkruid, ooievaarsbek, kaasjeskruid en stinkende ballote. De ballote was ook gevonden door een akkerhommel. Al vroeg in de weer om nog wat van de nectar te smullen.
Na drie uur, en ruim 8 km te hebben gewandeld (met regelmatig stilstaan voor fotomomenten) kreeg Huib een ‘boks’ van Tycho. En dat zegt eigenlijk alles over de leuke wandeling.

foto: Hans Cornet

Kaasjeskruid (foto: Hans Cornet).