VroegeVogelsWandeling
Verslag april 2023
april 2023
foto: Hans Cornet

Op een bewolkte Eerste Paasdag was een groot aantal natuurliefhebbers op het vroege tijdstip naar De Zilk gekomen voor een echte vroege vogelswandeling. Gelukkig waren er drie gidsen beschikbaar: Clarence liep met zijn groep naar het zuiden, Kees ging naar het westen. Huib nam een groep mee op een XL-wandeling (3,5 uur – 10,5 km) via het heitje – kop van het grote vlak en watervlak – naar de Van Limburg Stirum-vallei, en terug.

De VLS is soms een echte natte duinvallei foto: André Dijkstra

Het voorjaar zat in de lucht: we hoorden vele vogels hun best doen voor een stukje territorium, of om een partner te verleiden. Net terug van hun winterverblijf in Afrika. Fitis en tjiftjaf, boomleeuwerik en -pieper, roodborst- en roodborsttapuit, groene en grote bontespecht waren enkele veel gehoorde soorten, maar de lijst is nog veel langer.

koffiepauze op de lange wandeling foto: Hans Cornet

De groep van Kees zag een gekraagde roodstaart. Bijzonder was de waarneming van een overvliegend paartje raven. Zo zat in het oudere gedeelte van de VLS-vallei een blauwborst te zingen. De groep van Clarence zag een damhert die al een stuk van zijn gewei was kwijtgeraakt, dus de ‘gewei-vernieuwing’ gaat ook al weer beginnen.