VroegeVogelsWandeling
Gele trilzwam


Gele trilzwam

December 2023
foto: Hans Cornet

Op een stormachtige decemberochtend stonden 18 personen klaar om in twee groepen te gaan wandelen. Het was droog en net als in november brak aan het eind de zon nog door. Kees liep via 'de Berg van Mikwel', Huib liep met zijn groep langs de Oosterduinrel. Dit duinbeekje is een mooi voorbeeld van natuurherstel.

Oosterduinrel foto: Hans Cornet

Het in 1954 gegraven Verlengde Oosterkanaal werd eind 1995 weer gedempt en omgevormd tot een meer natuurlijke duinrel. Dat het deels gevuld wordt met kwelwater zie je aan de bruine aanslag: ijzeroxide. Het filmlaagje op het water - het lijkt net olie - komt van bacteriën.

Lopend op de oude strandwal zie je in het westen het kalkrijke duin van het Vinkenveld en aan de andere zijde het hakhoutbos en de weilanden van de strandvlakte. Boven het geraas van de wind hoorden we de boomklever roepend zijn territorium afbakenen. Damherten liepen in het eikenhakhoutbos op zoek naar voedsel maar veel eikels lagen er niet meer. Bosvernieuwing is er dus nog niet.

Bij het begin van de beukenlaan zagen we een eekhoorn rondscharrelen rond een omgevallen beuk. Een grote groep vinken vloog over. Op een dode beuk zagen we een Echte tondelzwam en nog enkele porceleijnzwammen. Nog weer verder lag een tak met gele blubber: de Gele trilzwam. Ook vonden we enkele gekraagde aardsterren.

Gekraagde aardster foto: Hans Cornet

Op het Vinkenveld bekeken we de verschillende exclosures: afgezette stukken duin waar de damherten niet kunnen grazen. Werd er eerst met kleine kooitjes gewerkt, nu worden grote delen van het duin uitgerasterd. De wat oudere stukken staan vol met braam, liguster en kardinaalsmuts. Door het Naaldenbos richting Schulpendam voor de beklimming van berg op de Donderhoek. Ondanks de geringe hoogte heb je hier toch een aardig uitzicht richting het Panneland en Krombootsveld.

Donderhoek foto: Hans Cornet

In het noordelijkste stuk van het Nieuwkanaal zagen we naast diverse wilde- en kuifeenden, een paartje Grote zaagbek zwemmen. De eerste wintergasten zijn al gearriveerd. André zag een ijsvogel vliegen, maar die was al snel verdwenen.

Na ruim twee uur wandelen bereikten we ingang Panneland, waar Kees ook net gearriveerd was. Zijn groep had geen ijsvogel gezien, maar wel de Grote zaagbekken en een vuurgoudhaantje op het Eiland van Rolvers. En met de komst van deze wintergasten verklaarden wij de winter voor begonnen!