VroegeVogelsWandeling
Verslag februari 2023
Verslag februari 2023
foto: Hans Cornet

Op 12 februari werd er in twee groepen gewandeld vanaf de ingang Zandvoortselaan. Kees deed een rondje Renbaanveld, Clarence liep langs het Noordoosterkanaal naar het Zuiden.

Bij de brug over het Noordoosterkanaal hoorden en zagen we al de eerste Grote lijster. Later, op de Tribune bij de Renbaanplas, hoorden we een tweede Grote lijster. In een dode boom bij de voormalige aalscholverkolonie zagen we ook een Grote bonte specht roffelen. . Bij de Jan Hurkendellen zag de groep van Clarence 1 eekhoorn gezien. Even verder bij Dam 44 was er een schermutseling tussen een buizerd en een blauwe reiger. ‘Een hoop gegil, de reiger was boos en bleef mokken. Maar hij heeft het gered.’

Bij het Renbaanveld foto: Hans Cornet

Kees had in de groep twee kleine jongens die het prachtig vonden, die roffelende specht. Maar eigenlijk kwamen zij om herten te zien. Ze werden niet teleurgesteld: op de Tribune liep een Damhert met een groot gewei, en ten westen van de Renbaanplas was een groepje van zes Damherten. Zo her en der liep nog een enkel hert, dat steeds met enthousiasme werd begroet. Dat was wel een opvallend verschil met een jaar of vijf, zes geleden, toen groepen van tien of meer Damherten heel gewoon waren. Op één wandeling zag je al gauw dertig tot veertig Damherten, vandaag hooguit vijftien. Genoeg over Damherten, we wilden ook watervogels zien. Dat viel een beetje tegen. Welgeteld één vrouwtje en één mannetje Brilduiker, een paartje Slobeenden, en groepje Krakeenden en een paar Nijlganzen op de Renbaanplas, en in het Barnaartkanaal twee Dodaarsjes. Ik heb de deelnemers beloofd om in mei, wanneer we weer vanuit ingang Zandvoortselaan starten, naar de aalscholverkolonie bij De Punt te gaan. Daar waren nu wel de nesten te zien, maar er was geen Aalscholver te bekennen.

lensgallen op eikenblad foto: Hans Cornet

De verrassingen zaten vandaag in kleine dingen: een eikenblad vol met Lensgalletjes, Tonderzwammen op de Grauwe abelen bij de Oude Vinkenbaan, en de sierlijke, harige huikjes van ‘bloeiend’ Ruig haarmos in het open duin. Bij ingang Zandvoortselaan tot slot nog een bonus: net toen wij aan het eind van de wandeling waren, streek een Sperwer neer in het dennenbosje bij de ingang. Voor de fanatieke vogelaars een reden om nog wat langer te blijven kijken, terwijl de anderen alvast aan de koffie gingen. Kortom, beide groepen hadden een geslaagde wandeling.

Wandelingen voor Vroege Vogels