VroegeVogelsWandeling
Vossenkeutel


Vossenkeutel

Januari 2024
foto: Hans Cornet

Op een donkere ochtend in januari stond een grote groep deelnemers (veel nieuwe gezichten) klaar voor een lekkere duinwandeling. De groep was zo groot dat deze in tweën werd gesplitst. Huib liep met de klok mee en Kees deed ongeveer dezelfde route maar dan tegen de klok in.

De wandeling in januari is speciaal: het is de enige keer dat er vertrokken wordt vanaf de ingang Oranjekom. En dat biedt genoeg onderwerpen om kort of iets langer bij stil te staan:

  • De vinkenbaan van Zeerust: een populaire hobby uit de 18e en 19e eeuw, die veel kleine zangvogels het leven kostte.
  • De verdeelvijver met toevoersloot: de AWD is een industriegebied
  • Het vogeleiland: aantrekkelijk voor wintergasten
  • De pollenberg/museumduin: bunker om kunstschatten op te slaan
  • en de Oranjekom, waar de waterwinning ooit begon.


Het was zacht voor de tijd van het jaar. Halverwege de circa twee uur durende tocht begon het eventjes licht te regenen, maar dat kon niemand deren.

Op naar de top! foto: Hans Cornet

Kees vond het aantal waargenomen damherten opvallend laag. Dit is wat Kees erover zegt: “De damherten waren goed gecamoufleerd dankzij hun wintervacht. Misschien hebben we er een paar over het hoofd gezien, maar meer dan tien waren het er echt niet.

Wel wintergasten gezien: prachtige wintertalingen rond het Vogeleiland en een paartje grote zaagbekken in het Sprenkelkanaal, en de nodige mezen in de bomen: koolmees, pimpelmees en glanskop.

Bij de afdaling van de Pollenberg zagen we een vossenspoor in het zand, en een holletje met vers zand, waarschijnlijk door een konijn gegraven. Dat was een mooie aanleiding om te vertellen over deze dieren en over de pogingen om meer konijnen in de Waterleidingduinen te krijgen. Misschien heb ik wat lang gekletst, daardoor waren we een kwartiertje later dan Huib terug bij de Oase.”

De groep van Huib zag weinig wintergasten, maar hoorde wel het fluitende geluid van de wintertaling. Enkele mezen vlogen met de groep mee, en de merels waren druk bezig de bladeren om te keren op zoek naar iets eetbaars.

Een vos had zijn territorium afgebakend door een keutel boven op een boomstronk te deponeren. Goed in het zicht en voor andere vossen goed te ruiken.