VroegeVogelsWandeling
bunkers in de AWD


bunkers in de AWD

Maart 2024
foto: Hans Cornet

Draba Verna!

Op een bewolkte, droge maar frisse zondagochtend stonden 35 personen klaar voor de wandeling vanuit ingang Zandvoortselaan. Helaas had gids Kees Langeveld zich in het aanvangstijdstip vergist en ging Huib met een grote groep van start.

karkas van damhert. foto: Hans Cornet
De wandeling liep over de Doktersdrift richting de Stokmansberg. Na het verhaal over de ontstaansgeschiedenis van het landschap in Zuid-Kennemmerland vonden we aan de voet van de Stokmansberg een kadaver van een damhert. Dat vormde gelijk de aanleiding voor het verhaal over de damhertenproblematiek: er is een tekort aan voedsel, met name in de winter, voor de huidige populatie. Het aantal damherten daalt inmiddels door het gevoerde beheer, maar is nog lang niet op het gewenste niveau.
noordoosterkanaal foto: Hans Cornet
Onderaan het Noordoosterkanaal kwam de waterwinning aan de orde: het duingebied is eigenlijk een groot industriegebied. We hoorden geweigekletter van twee damherten die het met elkaar aan de stok hadden. Wellicht een oefening voor de herfst?

We volgden het pad omhoog richting de rozenberg. Bijna aan de top zagen we de vroegeling, de draba verna, in bloei. Helaas was het uitzicht beperkt: het was niet geheel helder. Tata Steel was slecht beperkt zichtbaar en ook de Noordzee bleef in nevelen gehuld.

over de duintoppen foto: Hans Cornet
Via het bunkerdorp naar de exclosures op het Rozenveld en daar liepen we Kees tegen het lijf. Toch nog twee gidsen beschikbaar op het laatste stuk van de wandeling die het Renbaanveld ging. De sporekapsels van het zandhaarmos kleurden het mostapijt lichtbruin.

Vanaf de tribune een mooi uitzicht op de plas met grote canadese gans, nijlgans, kuif- en tafeleenden. En natuurlijk de aalscholvers. Heel apart was een enorme groep slobeenden die hoog boven de plas vlogen, zeker een 60-tal. Nog nooit zo'n grote groep slobeenden gezien.

Via het Barnaartkanaal terug naar de ingang waar we na twee uur en een kwartier tevreden arriveerden.

De volgende wandeling begint om half zeven (zomertijd) en het vertrek is dan bij Panneland. Tot dan!